5 tips om te starten met interieurfotografie

Leestijd: +8 min

Het is al weer een tijd geleden dat ik een blog schreef. En wat is er een hoop gebeurd! Ik heb ontzettend veel mooi werk mogen verrichten en nieuwe mensen ontmoet. Mijn netwerk breidt zich uit, ik organiseer met regelmaat workshops en ik merk dat er steeds vaker vragen komen over mijn werk als fotograaf. Samen met Lucie Beck besloot ik dan ook om een blog te schrijven met 5 tips om te starten als fotograaf. Lees je mee?

1. Start met netwerken en laat jezelf zien

Je hoort het misschien wel eens: “het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent”. Dat is misschien niet helemaal waar, maar er zit wel een kern van waarheid in. Want zonder netwerk, is het lastig om aan de bak te komen. Toen ik net startte als fulltime fotograaf, begon ik met het bezoeken van verschillende events en beurzen. Netwerkborrels, Instagram meetups, beurzen zoals Showup en de VTwonen en Design Beurs. Niet ‘voor de leuk’, maar om mensen te leren kennen die in mijn doelgroep zouden vallen. Ik investeerde flink in dit soort bijeenkomsten, en deelde dan ook met regelmaat online op Social Media waar ik heen ging.

Niet alleen leverde dit direct klanten op, maar bracht het me mooie vriendschappen. Ik leerde mensen kennen die ik online had ontmoet en waarmee het ontzettend goed klikt. Zij zijn niet alleen een dierbare aanwinst, maar ook een wandelend reclamebord! Onderschat dan ook echt niet de waarde van je vrienden- en kennissenkring. Vertel iedereen met enthousiasme dat je fotografeert, en deel je passie en werk online op Social Media. Wanneer de oudtante van de buurvrouw van je neef een fotograaf zoekt, bellen ze jou!

2. Bouw aan je portfolio

Misschien wel de belangrijkste tip, bouw en blijf bouwen aan je portfolio. Ik krijg van startende fotografen heel vaak de vraag hoe en waar ze moeten beginnen. Dit is voor iedereen anders, maar ik raad iedereen aan zich te visualiseren wie de ideale klant zou zijn. Voor de één is dat een architect, voor de ander een sterren restaurant. Beeld je in welke weg je daarvoor zou moeten volgen. Draai het proces om: Wil je fotograferen voor de woonbladen? Dan heb je ervaring nodig met het fotograferen van huizen. Daarvoor heb je een mooi huis als canvas nodig, en daarvoor moet je weer iemand kennen die zo’n huis heeft.

Door zo na te denken over het proces om naar je einddoel te komen, kun je het makkelijker visualiseren en het stap voor stap aanpakken. Ik ben simpelweg begonnen met het fotograferen van mijn eigen huis. Langzamerhand ging ik dat voor en met anderen doen en toen ik eenmaal ‘goed genoeg’ was, kwam een publicatie in een woonblad vanzelf dichterbij. Dit is natuurlijk kort in een alinea omschreven, maar door het in je hoofd ook simpel te houden, blijft het realistisch. En zoals Lucie ook schrijft: “Maak de theorie eigen. Dus ga van de automatische stand af en probeer manueel foto’s te maken.”

Ik kon me soms ontzettend ‘vast denken’ door voor me te zien hoeveel uren ik erin zou moeten steken, wie ik allemaal wel niet moest leren kennen en hoeveel events ik wel niet af zou moeten gaan. Dat was ook zo, en het kostte me meer moeite dan ik misschien van tevoren dacht, en toch voelt het als een stap voor stap proces, doordat ik het steeds voor me zag en de mijlpalen vierde.

3. Durf geld te vragen

Wanneer je steeds beter wordt in het maken van mooie foto’s, merk je vanzelf dat er een vraag ontstaat. Mensen sturen je bijvoorbeeld een berichtje met de vraag of je niet eens iets voor ze kan betekenen.

De overgang van gratis naar betaald werken vond ik heel lastig. Wanneer je nog niet zo ervaren bent gaan veel mensen er vanuit dat je ‘het wel even doet’. En dat terwijl je misschien wel heel mooi beeld maakt en er langer mee bezig bent dan een doorgewinterde fotograaf. Wanneer je dan ook geld vraagt, kan het zijn dat het bedrijf of die persoon afhaakt en zegt: laat maar. Dat punt is lastig.

Ik heb de neiging gehad om dan te willen zeggen: oké ik doe het toch maar wel. Als je op dit punt bent zou ik willen zeggen: houd vol. Je bent goed genoeg. Je wordt niet voor niets gevraagd, het is alleen voor sommige mensen wennen dat je opeens geen gratis dienstverlener meer bent. Uiteindelijk komen trouwe klanten weer bij je terug, ze willen namelijk jouw beeld alsnog en realiseren zich dat je dat niet onbetaald kunt blijven doen. Ik verhoogde in 1 dag mijn prijzen met 150% en raakte de helft van mijn klanten kwijt. Wat ik me toen niet realiseerde is dat ik met de andere helft meer verdiende dan ik deed met meer klanten tegen een lager tarief. Bekijk het dan soms ook van een afstand. Om te groeien moet je soms kunnen loslaten, ook als het om je tarieven gaat.

Zeg ik dan hierbij dat je niets gratis moet doen en je prijzen moet verhogen? Nee. Ik doe nog steeds dingen gratis (try me 😉 ) en houd altijd rekening met de prijzen van de concurrentie. Portfolio opbouwen is belangrijk en als dat betekent dat je soms een shoot gratis doet maar er killer photos voor je website voor terug krijgt: gewoon doen!


4.  Investeer in apparatuur

Wie mij een beetje kent weet dat ik #teamlowbudget ben. Met geld smijten hoeft niet. Sparen voor een Hasselblad ook niet (ik doe het toch :)). Maar investeren in apparatuur die voor je werkt, wel. Ik ben begonnen met de meest simpele compactcamera die je maar kon bedenken. Pas toen de camera te traag werd, het beeld niet groot genoeg was om af te drukken en ik alle knopjes van voor tot achter kende, stapte ik over. 6 jaar geleden kocht ik mijn eerste semi-professionele camera. Inmiddels ben ik sinds 2 weken trotse bezitter van camera nummer 4. Dat zijn best veel stappen om te maken in korte tijd, maar ik groei dan ook hard en fotografeer nu met hele geavanceerde apparatuur.

Ik zou een startende fotograaf nooit aanraden om een camera van duizenden euro’s te kopen. Heb je geld als water: be my guest. Wil je je geld aan andere dingen blijven besteden én goed kunnen blijven fotograferen: investeer dan in een middenklasse camera met goede specs en doorgroeimogelijkheden. Vanaf €549,- koop je bijvoorbeeld al deze camera. Als je via die link bestelt, houd ik er nog wat leuks aan over.

5. Volg workshops

Of je nu start of al langer bezig bent: blijf je kennis verbreden. De meeste kennis heb ik in de praktijk opgedaan en door te oefenen eigen gemaakt. Ik vind workshops volgen dan ook super fijn en leuk om te doen. Workshops zoals die van Lucie Beck en Sonja Velda hebben mijn kennis verbreed en zijn een inspiratiebron geweest voor mijn eigen workshops. Zelf miste ik heel erg een netwerk en mogelijkheid om specifiek op interieur fotografie gecoacht te worden. Om die reden ben ik zelf mijn eigen workshops gaan organiseren via www.mukworkshops.com. Hier heb ik super veel plezier in, of het nou 1-op-1 workshops zijn of in een groep, ik geniet er ontzettend van om mijn kennis te delen! Je kunt nu tickets kopen voor de eerstvolgende workshop op 16 januari bij Noamay Living.

Ik kan nog wel 10 andere tips bedenken om je enthousiast te maken om als fotograaf aan de slag te gaan. Maar het allerbelangrijkste is: heb er plezier in en doe wat goed voelt. Er kunnen nog zoveel mensen die zeggen dat het geen goed idee is (been there!), als jouw hart zegt dat het goed is: go for it! En stel me gerust hieronder een vraag, ik beantwoord hem graag voor je. Ik hoop in de toekomst wat meer tips te blijven bloggen voor jullie. Sharing is caring :).

Liefs,

Muk

#fotografietips #interieurfotografie