Mijn 7 Marktplaats tips om succesvol en goedkoop je interieur in te richten

Leestijd: 7 minuten

Wie mij een beetje kent weet dat onderhandelen mij met de paplepel is ingegoten. Als kind stond ik op de rommelmarkt mijn oude spullen te verkopen, en als tiener richtte ik mijn eerste Marktplaats handeltje op. Door de jaren heen leerde ik wat wel en niet werkt. Zo hebben we uiteindelijk onze nieuwbouwwoning kunnen voorzien van design items, ‘while on a budget’. En verkoop ik regelmatig tweedehands producten en maak daar zelfs winst op! Benieuwd hoe? Lees dan verder!

Tip 1: Steek tijd in de fotografie

Oké, even eerlijk, iedereen voelt zich aangetrokken tot een mooie foto. Heb je keuze tussen 2 identieke iPhones? Dan kies je waarschijnlijk voor degene met de betere foto’s. Het ziet er betrouwbaar uit, laat de waarde zien van je product, en zorgt ervoor dat je opvalt tussen de andere advertenties. Geen uitgebreide apparatuur in huis? Geen probleem! Zet een tafel bij het raam, drapeer er een wit tafellaken overheen, en fotografeer je product uit verschillende oogpunten, gewoon met je telefoon. Verkoop je iets groots zoals een meubelstuk? Zorg er dan voor dat het product schoon is, afgestoft en haal overige prullaria uit beeld. Als het even kan, leuk de foto dan een beetje op met wat styling producten. Een kleedje over je bank, of een leuke plant in de hoek doen wonderen!

Tip 2: Omschrijf je tekst slim met de juiste zoekwoorden

Vindbaarheid is belangrijk. Hoe meer mensen jouw advertentie zien, hoe groter de kans dat je je product snel – en tegen de gewenste prijs – verkoopt. Je kunt natuurlijk inzetten op de advertentiemethoden die Marktplaats aanbiedt. Een simpelere manier om mee te beginnen is de omschrijving van je product. Noem, waar het kan, het merk en type. Mijn truc? Gebruik de omschrijving van het product van een website waar het verkocht werd of word. Dan heeft de eventuele koper de juiste informatie. Zet daarnaast onderaan je tekst een aantal zoekwoorden en gebruik deze ook in je titel. Je wil eenmaal dat je advertentie vindbaar is via meerdere zoektermen.

Tip 3: Prijs je product hoger dan je echte ‘vraagprijs’

Wellicht ben je bekend met ‘ik bied de helft’, een hilarische Facebookpagina met traditionele Marktplaats situaties, echt verbazingwekkend wat je soms tegenkomt. Ik ben overigens zelf ook niet iemand die meteen de vraagprijs biedt. Het liefst bied ik zo laag mogelijk, voor een dubbeltje op de eerste rang. Ik ga er dus vanuit dat de kopers op Marktplaats die eventueel mijn product zouden willen, ook zo denken. Voorbeeld: een kastje kocht ik voor €20,- via Marktplaats.

Een lokale boer had een wat vage foto gemaakt, geen omschrijving, maar voor wat ik kon zien was het een vintage lockerkast, eentje die het vast goed zou doen. Ik kocht het kastje, maakte hem schoon, fotografeerde hem netjes, en plaatste hem op Marktplaats met flink wat zoekwoorden zoals ‘VTwonen, Basiclabel, etc.’. En mijn vraagprijs? Ruim €300,-. Lang niet de waarde van het kastje, maar zoals gezegd, men biedt graag de helft. Uiteindelijke verkoopprijs? €120,-. Dat was hij ook waard, en binnen 1 dag was hij verkocht, wat een geluk!

Tip 4: Vernieuw je advertentie

Je hebt niet altijd het geluk dat je je product zo snel van de hand kunt doen. Marktplaats werkt een beetje als een zoekmachine. De nieuwste producten staan vaak bovenaan. Dat betekent: hoe langer jouw advertentie online staat, hoe lager in de ‘ranking’ en hoe slechter je vindbaar bent. Ik heb dan ook de stelregel dat ik mijn advertentie maximaal een week online laat staan. Plaats hem dan gewoon opnieuw, dat werkt beter dan hem 3 weken online te laten staan zonder al te veel reacties.

Tip 5:  Onderhandel met je bieders

Dit geldt voor in- en verkoop. Sommige advertenties hebben niet de mogelijkheid om te bieden, maar vragen een strikte prijs. Zo vond ik onze eetkamerstoelen van Hay, online gezet door een bedrijf, zonder bieden en met een torenhoge vraagprijs. De advertentie stond al even online, en ik stuurde een berichtje met de vraag of ze nog beschikbaar waren. Wat bleek? Ze hadden er weinig tijd in gestoken en vroegen zich al af waarom er geen biedingen waren. Ik bood een fractie van de vraagprijs, onder de voorwaarde dat ik ze binnen een dag kwam halen. Dat was goed, want ze hadden ruimte nodig in de winkel. Zo gezegd zo gedaan, 6 showmodellen in nieuwstaat tegen een schijntje van de nieuwe aanschafwaarde. Een klein beetje moeite loont dus zeker!

Tip 6: Zoek op advertenties met spelfouten

Deze tip is een beetje onder voorbehoud. Ook Marktplaats wordt steeds slimmer, en corrigeert de laatste tijd steeds meer op zoektermen. Maar voor wie even tijd over heeft, is het soms handig om je zoektermen met spelfouten te tikken. Bijvoorbeeld geen “Hay AACC stoel” maar “Hay AACC stole”. In de haast typen veel mensen een spelfout, en die advertenties gaan dus zomaar aan de menigte voorbij. Dat betekent minder bieders, en dus meer onderhandelingsruimte voor jou!

Tip 7: Handel veilig met ‘Veilig Oversteken’

Wie al even online is op Marktplaats weet dat er louche types tussen zitten. Wanneer je je iPhone wil verkopen wordt er steevast in gebrekkig Nederlands gevraagd of je naar het station kunt komen. Ga je niet akkoord met een bod? Dan krijgt je moeder de naarste verwensingen naar haar hoofd – sorry mam -. En iedereen kent wel iemand die is opgelicht op Marktplaats. Op goed vertrouwen wordt er voor hoge bedragen aan pakketjes verzonden, en regelmatig kan de koper fluiten naar zijn of haar geld. Sinds november 2017 heeft Marktplaats daar eindelijk iets op gevonden: gelijk oversteken.

Eigenlijk heel simpel, de verkoper stuurt na akkoord een betalingsverzoek naar de koper via iDeal, gewoon in de chat app. De koper betaalt het bedrag en een kleine fee (vaak maar een paar cent), en Marktplaats houdt het bedrag vast voor de verkoper. De verkoper verstuurt het product, en wanneer de koper aangeeft het te hebben ontvangen, betaald Marktplaats de verkoper uit. Zo lopen beide partijen geen risico, en hoef je niet meer op het station af te spreken voor de iPhone ;).

Laatst probeerde ik de tool voor het eerst uit. Best even spannend, want het ging om een hoop geld. Op vakantie in Gambia scrollde ik door mijn Marktplaats app op zoek naar pareltjes. Die app kent mij een beetje inmiddels, en liet me dus Kamado buitenkeukens en werkbanken zien. Nu is midden in de winter een buitenkeuken niet zo in trek, dus was het aanbod niet groot, maar stond er wel een gloednieuwe “The Bastard” Kamado buitenkeuken te koop. Omdat ik genoeg in huis koop waar mijn vriend niet zo heel erg blij van wordt, liet ik hem deze zien.

Op goed vertrouwen?

Hij was gelijk enthousiast, en we besloten te bieden. We waren de enige, en de aardige verkoper (ja ook die zijn er!) ging gelijk akkoord. Ik vroeg hem of hij gelijk wilde oversteken, omdat ik hem niet zelf kon komen halen, en degene die op het huis paste kon het pakket wel aannemen. Zo gezegd zo gedaan. Dit keer niet op goed vertrouwen, maar met zekerheid via Marktplaats, lieten we een peperdure buitenkeuken opsturen, terwijl wij in de zon zaten op Gambia.

Natuurlijk best even spannend, maar wat zijn we er blij mee! Alles kwam heel aan, en de keuken was splinternieuw, precies zoals geadverteerd. Daar moet je natuurlijk geluk mee hebben, dat blijft goed vertrouwen. Ik had de smaak te pakken en besloot ook nog een werkbank aan te schaffen. Ook dat ging goed! Die was in slechtere staat als gedacht, maar een middag boenen en poetsen haalde al heel wat uit gelukkig. Zo leuk!

Inmiddels heb ik de tool ook als verkoper gebruikt. En hoewel ik niemand in de vingers wil snijden, heb ik nu producten verkocht aan mensen die ik eerst op basis van de chat niet zou vertrouwen. Het haalt een hoop onzekerheid weg, wat erg fijn is. Zelfs als de koper ten onrechte aangeeft het pakket niet te hebben ontvangen, geeft Marktplaats je dekking, zo loop je dus geen enkel risico!

Wat is jouw ultieme Marktplaats tip? Reageer hieronder of via Instagram: @muk.vl

Liefs,

Muk

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Marktplaats.